Årstiderne skifter lige uden for vinduerne

– De første dage i vores nye hus snakkede vi stort set ikke sammen. Vi sad bare og nød udsigten fra vores stuevindue.

Line og Brian Hyldahl-Rishøj byggede i 2013 et nyt hus ind i en høj skrænt på Elmegårdsbakken i Horne. Fra stuen på husets 2. sal er der direkte udgang til en sydvendt terrasse 3 meter over terrænet. Fra stuen og terrassen er der udsigt over grønne bakker og nærmest uendelige marker.

– Det var helt sikkert udsigten, der gjorde udslaget, da vi valgte at købe grunden. Vi er naturmennesker, og her kan vi følge med i årstiderne, der skifter lige uden for vores vinduer. Det er helt fantastisk, og vi nyder det, både når solen skinner, og regnen styrter ned. 

Line og Brian Hyldahl-Rishøj er henholdsvis miljømedarbejder og Falckredder. De har tidligere boet nord for Aalborg, i Esbjerg og Hirtshals, men nu regner de med at blive boende i det nye hus i Horne i mange år. Tvillingerne Sara og Laura på 7 år er også faldet godt til i de nye omgivelser.

– Det har en stor værdi for hele familien, at vi bor i et lille lokalsamfund. Børnene lærte hurtigt deres jævnaldrende at kende, og alle kammeraterne bor tæt på, så det er nemt at besøge hinanden. Vi voksne fik også meget hurtigt venner i nærområdet, så det har på alle måder været en god oplevelse at flytte hertil.

– Vesterhavet nyder vi rigtig meget, og vi elsker at gå ture langs kysten med vores to hunde. Det er dejligt at mærke naturens kræfter, og når vejret er hårdt, er det jo ekstra skønt at komme hjem i varmen bagefter.

Gæsterne luner i stuen
Familien valgte at bygge et lavenergihus efter 2015-standard. Jordvarme, solceller, 3-lags glas i termoruderne og et tykt lag isolering holder kulden fra døren.

– Huset er så tæt, at vi får varme i huset, blot vi tænder et par stearinlys. Vi overvejede en brændeovn for hyggens skyld, men det ville blive alt for varmt. Der bliver faktisk hurtigt lidt for lunt, når vi har gæster i huset, og så må vi lige åbne et vindue.

Huset er i 2 plan med 9 meter fra soklen til toppen af taget. Facaden er i sortmiks mursten, og taget er tagpap med profillister. Den store terrasse i galvaniseret stål vender ud mod de åbne vidder syd for byen.

Intet at vedligeholde
Stort set intet på huset skal vedligeholdes i de kommende mange år.

– Det var målet helt fra start, at der skulle være så lidt vedligeholdelse på huset som muligt. Det giver mere tid til børn, fritidsaktiviteter og gåture med vores to hunde. I haven skal vi blot have en græsplæne og måske et par æbletræer. En pæn have med blomsterbede ville slet ikke passe ind herude i naturen.